Diferența dintre UX și UI: ce sunt și cum să le folosești pentru site-ul/aplicația ta
Crearea unui website sau a unei aplicații mobile nu este ușoară, dar și mai dificil este să creezi una care să satisfacă pe deplin nevoile și solicitările viitorilor noștri utilizatori. Dar care este diferența dintre UX și UI Design? Să aflăm împreună 👇
Clienții noștri potențiali vin pe site-ul nostru și așteaptă să navigheze pe o platformă confortabilă, intuitivă și funcțională pentru intențiile lor. Experiența vizuală și practică a navigației este un factor care are multă prindere asupra oamenilor și care poate afecta direct posibilitățile de conversie. Din acest motiv, site-urile ar trebui să aibă grijă atât de experiența utilizatorului, cât și de interfața utilizatorului, pentru a asigura utilizatorilor o experiență de navigare plăcută și intuitivă.
Experiența și interfața utilizatorului sunt cuvinte folosite ocazional ca sinonime, dar în realitate se referă la aspecte diferite și complementare, la fel de importante pentru utilizarea și succesul unui site web sau o aplicație.
Ce este UX Design
UX Design (User Experience Design) include acele procese care vizează creșterea satisfacției utilizatorului, prin îmbunătățirea ușurinței de navigare și prin consultarea paginilor web mai intuitive. Termenul a fost creat în anii ‘90 de către Donald Norman, un savant al științelor cognitive și al psihologiei, pentru a indica un set de aspecte referitoare la interacțiunea cu un produs sau serviciu.
Prin urmare, User Experience Design „stabilește regulile” pentru implementarea corectă a funcțiilor și elementelor pe care un site sau o aplicație ar trebui să le îndeplinească pentru satisfacția publicului (SEO, social media marketing, producție de conținut etc.). Prin urmare, este un concept variat care oscilează între marketing, design, project management și psihologie.
User Experience Design reprezintă un aspect foarte important prin prisma faptului că prima impresie la accesarea unui site sau a unei aplicații contează semnificativ, astfel șansele de a finaliza conversia pot fi afectate dacă această impresie este neplăcută.
User Experience Design ne ghidează spre crearea de site-uri web și aplicații simpliste, practice, corespunzătoare cu așteptările utilizatorului. Acest concept își propune să câștige cel mai bun traseu și cea mai bună experiență de navigare.
Experiența utilizatorului este fundamentală, de exemplu, în comerțul online, pentru a ajuta utilizatorii să găsească răspunsul cât mai rapid la nevoile lor, cum ar fi găsirea rapidă a produselor, rezolvarea problemelor în trimiterea comenzilor, solicitarea cu ușurință a informațiilor etc.
Proiectarea experienței utilizatorului include mai multe activități care afectează navigarea și utilizarea aplicațiilor: uzabilitate (intuitivitatea accesului și a utilizării), psihologia (înțelegerea traseului psihologic care afectează navigarea), structura informației.
Studiul User Experience are în vedere toate modificările, în ceea ce privește grafica și programarea, pentru a face un produs web plăcut și primitor pentru utilizatori.
Acesta cuprinde, inclusiv:
- psihologia: factorii psihologici care duc la aprecierea sau respingerea unui element
- proiectarea interacțiunii
- intuitivitatea modului în care oamenii interacționează cu produsul / serviciul
Experiența utilizatorului este fundamentală în procesele de achiziție, pentru a le face mai intuitive și imediate. Gândiți-vă la toate acele momente în care trebuie să faceți click o dată, de două ori, și încă a treia oară pentru a finaliza comanda. Datorită studiilor care vizează îmbunătățirea capacității de utilizare, site-urile/aplicațiile sunt optimizate pentru a deveni mai simple și mai rapide de finalizat.
Ce este UI Design
UI Design (User Interface Design) este „coasta vizuală” a UX Design și include în esență, modul în care este prezentat site-ul web, în primul rând interfața din punct de vedere vizual.
User Interface Design studiază interacțiunea dintre om și dispozitiv și își propune să facă navigarea mai atrăgătoare, în conformitate cu stilul și comunicarea mărcii.
User Interface include elementele care acționează ca o interfață între om și conținut (cum ar fi butonul de apel la acțiune și ferestrele pentru introducerea datelor) și inspiră realizarea lor într-o perspectivă coerentă și rezonabilă pentru utilizator.
Această atenție acordată așteptărilor utilizatorului și a „confortului” cognitiv nu este luată în considerare prea mult din pacate. De câte ori te-ai simțit dezorientat, neștiind cum să finalizezi o comandă pe un site web sau o aplicație?
User Interface Design încurajează selectarea celor mai bune alegeri în ceea ce privește limbajul și stilul, dar și efectuarea acestora în conformitate cu identitatea de brandului. Această disciplină ne ghidează, de exemplu, spre adoptarea de fonturi și culori plăcute și eficiente pentru utilizatori, spre plasarea elementelor în pozițiile cele mai ușor de identificat și pentru a face recuperarea informațiilor rapid și intuitiv. În online, există multe instrumente gratuite pentru User Interface Design, care permit designerilor și dezvoltatorilor să aleagă dintr-o gamă largă de elemente vizuale (fonturi, pictograme, etc. …).
Modelarea elementelor vizuale permite să influențeze posibilitățile de conversie, îndrumând utilizatorul să găsească ceea ce este cel mai potrivit pentru el: gândiți-vă cât de fundamental poate fi în cazul unei pagini de destinație care vizează, de exemplu, landing page-urile. Butoanele trebuie să reacționeze rapid la interacțiunile utilizatorului și să genereze un impuls real pentru a le folosi spontan. Aceste alegeri pot fi, de asemenea, ghidate de optica de storytelling pentru a direcționa comunicarea în conformitate cu ceea ce este stabilit în termeni de valori corporativi și stil.
Ce face un UX Designer
User Experience Design nu este un artist, dar obiectivul său este de a crea produse utilizabile, care să îi facă pe utilizatorii acestora mulțumiți de experiența pe care au avut-o.
Practic, un designer UX:
- nu inventează nevoile, ci studiază problemele și găsește cele mai bune soluții;
- nu acționează din punct de vedere al proiectării, ci în ceea ce privește funcțiile;
- nu adoptă soluții care îi plac, ci caută soluții care să funcționeze;
- adoptă metode de optimizare a capacității de utilizare și eficiență (de exemplu, cu testul A / B);
- creează și proiectează produse care răspund nevoilor reale și sunt satisfăcătoare;
- analizează concurenții, piețele, nevoile, potențialul;
- dezvoltă și analizează mecanica de utilizare a unui site.
Ce face un UI Designer
Un designer UI se ocupă de proiectarea fizică a interfețelor pentru utilizarea unui produs, în timp ce designerul UX se gândește la structură.
Deci, proiectantul User Interface are grijă de grafică, asigurându-se că acesta este în concordanță cu publicul țintă și cu obiectivele afacerii.
Practic, designerul User Interface:
- proiectează un site web sau o aplicație în conformitate cu logica definită de proiectantul User Experience
- se ocupă de definirea limbajului grafic;
- are grijă să construiască machete și să le adapteze la utilizare.
Diferențele dintre UI Design și UX Design
De ce este User Interface Design complementar cu User Experience Design?
Putem spune că User Interface este „fața” în timp ce User Experience „corpul” și împreună formează întreaga entitate, sau site-ul/aplicația, plus ceea ce ține de utilizarea acesteia. User Experience este experiența pe care utilizatorul o trăiește și constituie un mod real de a gândi și acționa atunci când este foarte caracteristic. User Interface se referă la „interfața” care este plasată între obiect și utilizator, iar setările acestuia contribuie la formarea experienței utilizatorului în ansamblu.
În timp ce designul User Experience are în vedere capacități de dezvoltare front end, design-ul User Interface necesită în esență abilități grafice pentru a adapta aspectul vizual la ceea ce se dorește, dar și abilități psihologice pentru a orienta utilizatorul către experiențe plăcute și pozitive.
User Interface și User Experience trebuie, prin urmare, să lucreze împreună pentru a face o aplicație atât funcțională, cât și atractivă din punct de vedere estetic.
Prin urmare, a avea grijă de un proiect web necesită să îmbunătățiți și să continuați atât aspecte vizuale, cât și funcționale în timp pentru a satisface nevoile oamenilor și a încuraja obiectivele de conversie ale acestora.
O analiză bună a datelor din Google Analytics ne permite să studiem comportamentul oamenilor pentru a înțelege dacă aceștia răspund pozitiv la graficele și funcționalitatea site-ului.
Așadar, să ne amintim să ne dedicăm testelor A / B pentru a monitoriza cum se schimbă aprecierea oamenilor pentru site-ul nostru și aplicațiile noastre pe măsură ce schimbăm elemente grafice sau funcționale.
Concluzii
Acum că înțelegem diferența dintre User Experience Design (UX) și User Interface Design (UI), rămâne o singură întrebare de adresat: site-ul dvs. răspunde la toate solicitările / nevoile utilizatorilor vizați? Cu alte cuvinte, pentru cei care navighează pe site-ul dvs., este clar și simplu cum să ajungă la o conversie (cumpărare, înregistrare etc.)? Dacă răspunsul este DA, ați făcut o treabă grozavă: țineți-o tot așa! 💪🏼
Dacă, pe de altă parte, răspunsul este NU, este bine să avem în vedere ajutorul unui profesionist web care știe să ofere eficacitate maximă site-ului sau aplicației dvs. Contactează-ne pentru un sfat sau pentru un ajutor profesionist!😉